Logo drs

Wywiad z dietetykiem Justyną Przystaś

Czy można wspomóc dietą regenerację kresy białej?

Tak, będzie to dieta wspomagająca ogólnie regenerację tkanki łącznej, której częścią składową jest kolagen. Proces ten wymaga zatem odpowiedniej podaży elementów, żeby mógł sprawnie zachodzić. Będą to przede wszystkim aminokwasy, głównie lizyna i prolina oraz witaminy z grupy B (B1 i B2), witamina C czy miedź.
Kolagen zbudowany jest z aminokwasów białkowych, z których największą ilość stanowią lizyna oraz prolina. Stąd, aby zapewnić materiału budulcowego do odbudowy tkanki należy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka pokarmowego. Bogatym źródłem tego składnika, w tym lizyny oraz proliny, jest mięso zwierzęce, ryby, jaja oraz nabiał, a także pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe czy zielone warzywa.
Witaminy B1 i B6 wspomagają wchłanianie aminokwasów z pokarmu po czym uczestniczą w rozbudowie i regeneracji tkanki łącznej. Witamina C aktywnie bierze udział w tkankowej syntezie kolagenu, natomiast nieustanne wzmacnianie i usieciowane włókien kolagenowych odbywa się w obecności
miedzi, która zapewnia prawidłową strukturę. Niezbędne będą również witaminy oraz minerały chroniące ją przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wszystkich tych składników dostarczają świeże warzywa oraz owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso, rośliny strączkowe, orzechy.

Czy w czasie ciąży można wpłynąć dietą na stan tkanki łącznej (kresy białej)?

Tak, poprzez przestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania. Dzięki temu regularnie dostarczamy niezbędne witaminy, minerały oraz inne mikroskładniki odżywcze, stanowiące podstawę zdrowego metabolizmu tkanki łącznej, jak i również wczesnego zapobiegania jej schorzeniom.

Jakie suplementy zażywać aby wspomóc regenerację kresy białej?

Podstawową w zapewnieniu regeneracji kresy białej jest przestrzeganie prawidłowej, zbilansowanej diety w oparciu o naturalne oraz niskoprzetworzone produkty. Regeneracja kresy białej sprawniej zachodzi czy odpowiedniej podaży witamin B1 i B2 oraz witaminy C,  a także miedzi. Aminokwasy, szczególnie lizyna i prolina są składnikami budulcowymi tkanki. Antyoksydanty wpływają na ochronę tkanki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Odpowiednia podaż składników pokarmowych w żywieniu może być wspomagana poprzez dostarczanie powyższych elementów również w postaci suplementów diety.

Słyszałam, że znakomita na odbudowę tkanki łącznej jest witamina C. Jaką dawkę powinnam stosować?

Witamina C istotnie wpływa na regenerację tkanki łącznej, ponieważ aktywnie uczestniczy w jej odbudowie. Dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę u ludzi zdrowych wynosi 75 - 90 mg/dobę. Jeśli chodzi o zwiększenie suplementacji, aby wspomóc regenerację, duże znaczenie ma wchłanialność witaminy w jelicie. Witamina C najlepiej wchłania się  w postaci kwasu L-askorbinowego, gdyż jest to jej forma naturalna. Bogate źródła naturalne to owoce cytrusowe, kiwi, dzika róża, czarna porzeczka, natka pietruszki. Jest też dostępna w takiej postaci w sklepach ze zdrową żywnością. Duże dawki formy naturalnej nie powinny być toksyczne dla organizmu, ale mogą wywołać problemy gastryczne. Bardziej toksyczne mogą być dawki witaminy w postaci syntetycznej, które już znaczniej wpływają na cały organizm, nawet osłabiając odporność! Poza tym układ pokarmowy ma pewną tolerancję przyswajania witaminy, tzn. wchłonie się pewna jej część z jelit, a reszta zostaje usunięta, bo nie ma możliwości jej magazynowania. Mogą natomiast tworzyć się kamienie nerkowe, będące złogami kwasu askorbinowego z wapniem. Stąd bardzo duży nadmiar witaminy nie będzie korzystny dla organizmu. Stanowi obciążenie nerek oraz wątroby. Ciężko powiedzieć jaka dawka będzie odpowiednia, to bardzo indywidualna kwestia. Mimo wszystko zaleca się dużą ostrożność przy wprowadzaniu dużych dawek witaminy C w ciąży (nie znalazłam więcej informacji o tym.)

Jaką dawkę witaminy C mogę stosować podczas laktacji?

Zapotrzebowanie na witaminę C dla kobiety karmiącej wynosi 120 mg/dobę. Jest to podstawa, którą należy zapewnić każdego dnia. Powinna to być głównie witamina w postaci kwasu L-askorbinowego (postać naturalna występująca w warzywach oraz owocach jest najlepszym źródłem, można również dostać ją w takiej formie w sklepach ekologicznych). Nie należy przesadzać z dużą ilością witaminy C w czasie karmienia, ponieważ może negatywnie wpływać na organizm.

Czy to prawda, że spożywanie mięsa (szczególnie czerwonego) ma wpływ na regenerację tkanki łącznej?

Tak, ponieważ zawiera odpowiednią ilość aminokwasów białkowych, koniecznych do regeneracji tkanki, w tym szczególnie istotnych: lizyny i proliny. Nie jest natomiast jedynym źródłem, dlatego należy uważać, aby nie przesadzić z jego ilością w diecie. Nadmiar czerwonego mięsa obciąża przewód pokarmowy i może dostarczać zbyt dużą ilość tłuszczu do organizmu. Obok mięsa dobrym źródłem białka są jaja, ryby, drób, nabiał, rośliny strączkowe i pełnoziarniste produkty zbożowe. Wszystkie powyższe produkty, również czerwone mięso,  powinny być spożywane w odpowiedniej ilości, zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania.

Z jakimi produktami regeneracyjnymi kresę (suplementami) powinnam uważać w czasie laktacji?

Należy zachować ostrożność przy wszelkiego rodzaju preparatach witaminowych, kompleksowych czy w postaci pojedynczych witamin (zwłaszcza witaminy z grupy B, witamina C, pojedyncze aminokwasy, miedź), zwłaszcza syntetycznych, ale i także naturalnych. Szkodliwe mogą być również, produkty naturalne, podawane w formie sproszkowanej, jak np. produkty zawierające związki antyoksydacyjne, dodatkowe źródło białka w postaci izolatów, kompleksów czy pojedynczych aminokwasów z soi lub innych produktów białkowych.
 
 

Przysta%c5%9b justyna

mgr Justyna Przystaś

Do góry